Wieprzowina z jarzynami.jpg
| Wieprzowina z jarzynami.jpg Rozmiar 47 KB |
Składniki:
1 kotlet schabowy (około 10 dkg pokrajany w cienkie paski)
3 łyżki oleju jadalnego
1/2 szklanki poszatkowanych pieczarek
1 średnia cebula pokrajana w piórka
1 marchew pokrajana w cienkie słupki
1 szklanka drobno poszatkowanej białej kapusty
1/2 szklanki zielonej fasolki pokrajanej w ukośne paseczki
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego lub 1 łyżeczka przyprawy maggi i 2 łyżeczki wody
1 łyżka oleju jadalnego
1 roztarty ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cukru
Sos;
1 szklanka rosołu lub wody
łyżka sosu sojowego lub przyprawy maggi
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól do smaku
1. Miźso wymieszaę ze składnikami marynaty, odstawię na 1/2 godz.
2. Fasolkę zalać gotującą woda, gotować przez 2 min., odcedzić.
3. Wymieszać składniki sosu, odstawić.
4. Mięso smażyć na mocno rozgrzanym oleju (2 łyżki), mieszając. Wyjąć, trzymać w cieple.
5. Na patelnię wlać resztę oleju, mocno go podgrzać, smażyć marchewkę przez 2 min., stale mieszając, dodać cebulę, smażyć przez minut na dużym ogniu; dodać pieczarki, smażyć przez minutę; dodać kapustę i zieloną fasolkę. smażyć wszystkie jarzyny przez 2 min., stale mieszając.
6. Włożyć mięso, wymieszać, smażyć przez minutę.
7. Wlać sos, gotować aż zgęstnieje, stale mieszając.
8. Podawać natychmiast z ryżem ugotowanym na sypko.
Proporcje dla 3-4 osób
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plsportingbet.opx.pl