Rizotto z kurczaka.jpg
| Rizotto z kurczaka.jpg Rozmiar 77 KB |
Składniki :
* ryż - 30 dag
* piersi z kurczaka - 30 dag
* pieczarki - 20 dag
* cebula - 1 szt.* tłuszcz - 4 dag
* żółty ser - 4 dag
* żółtko - 1 szt.
* śmietana - 1/8 l
* sól
* pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka wypłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Do usmażonej cebuli włożyć pokrojone mięso z kurczaka. Wlać 1/8 l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, w połowie duszenia dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec duszenia posolić. Ugotowany na sypko ryż, wymieszać z mięsem i pieczarkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać gęstą, posoloną śmietaną zmieszaną z żółtkami. Posypać tartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plsportingbet.opx.pl